Olimpíada de Química
XXVII OLIMPÍADA DE QUÍMICA A LES ILLES BALEARS

XXVII OLIMPÍADA DE QUÍMICA A LES ILLES BALEARS

Els resultats de la XXVII Olimpíada de Química de les Illes Balears realitzada el 25 de febrer de 2014 són els següents:

 

 • Primer classificat. Bartomeu Llopis Vidal. IES Son Pacs (Palma)

 

 • Segon classificat. Pedro Pons Villalonga. IES Joan Ramis i Ramis (Maó)

 

 • Tercera classificada. Aina Forteza Gómez. IES Joan Alcover (Palma) 

 

 • Accèssits

Lluís Villalonga Rodríguez. IES Joan Ramis i Ramis (Maó)

Daniel Caballero González. Col·legi La Salle (Palma)

Adrià Pérez Calm. Col·legi Pius XII (Palma)

 

Classificació per Centres

 • Primer classificat. IES Joan Ramis i Ramis (Maó)
 • Segon classificat. Col·legi La Salle (Palma)
 • Tercer classificat. Col·legi Montision (Palma)

 

 • Primer Accèssit.  IES Joan Alcover (Palma)

 

 • Segon Accèssit. Col·legi Pius XII

 

Enhorabona a tots els guanyadors!!!

 

El lliurament de premis i obsequis als participants tindrà lloc el dia 25 de març, dimarts, a les 19,30 h en el Centre de Cultura "Sa Nostra" (C/ de la Concepció, 12 de Palma).XXVII OLIMPÍADA DE QUÍMICA A LES ILLES BALEARS

 

25 de febrer de 2014

 

Organitzadors: Associació de Químics de les Illes Balears; Departament de Química de la Universitat de les Illes Balears; Col·legi Oficial de Químics de les Illes Balears

 

Patrocinadors: Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats del Govern de les Illes Balears; vicerectorat d’Alumnes, Titulats i Ocupabilitat de la UIB, Banco BMN (Caixa de Balears “Sa Nostra”). 

 

Col·laboradors: Anorsa, Biolinea,  Fisher Scientific, QirogaLab, Quimiotest, Santillana – Illes Balears, Scharlab.

 

CONVOCATÒRIA

 

A partir del que disposa el conveni de col·laboració signat entre la Asociación Nacional de Químicos de España (ANQUE) i la Real Sociedad Española de Química amb el Ministerio de Educación, es convoquen les Olimpíades de Química a les seves fases local, nacional, internacional i iberoamericana que tendran lloc segons el següent calendari:

 

 1. Fase local: 25 de febrer de 2014
 2. Fase nacional: 26-27 abril de 2014 a Astúries.
 3. Fase internacional: juliol de 2014.
 4. Fase iberoamericana: setembre de 2014.

 

BASES

 

1. Poden participar a la XXVII Olimpíada de Química a les Illes Balears tots els alumnes matriculats al segon curs de batxillerat que cursin l’assignatura de Química a qualsevol centre públic, concertat o privat d’aquest districte universitari.

 

2. El nombre màxim de participants és de quatre per centre. 

 

3.Els tres primers classificats de la fase local podran concórrer a la fase nacional, en cas que sigui convocada. A la fase internacional es preveu que assisteixin els quatre primers classificats de la fase nacional .

 

4. Cada alumne que es presenti haurà de ser avalat per un professor del seu centre d'ensenyament, preferentment el professor de Química, que actuarà com a tutor i tendrà la funció de preparar l'alumne per a les proves de la fase local. Els professors dels tres primers alumnes classificats a aquesta fase local rebran, si el Ministeri d’Educació l’otorga i mitjançant la corresponent certificació, un crèdit als efectes de consolidació dels corresponents períodes de formació permanent. 

 

5. Les proves de la fase local tendran lloc el dia 25 de febrer del 2014, a les 9:30 hores, als següents llocs:

 

a) Participants de Mallorca: Campus de la UIB, carretera de Valldemossa, km 7.5, Palma. Edifici Mateu Orfila (Facultat de Ciències). Aula 1.

Punt de reunió: Hall de l’edifici Mateu Orfila a les 9:00 hores.

 

b) Participants de Menorca: Can Salord, carrer Santa Rita, 11, Alaior.

 

c) Participants d'Eivissa i Formentera: Extensió Universitària d'Eivissa - Formentera. Antic edifici de la Comandància Militar, Carrer del Calvari, 1, Eivissa.

 

6. Les proves constaran de:

 

a) un exercici teòric, presentat en dues parts: 10-15 preguntes d’opció múltiple i un conjunt d’apartats concrets de raonament.

 

b) un exercici de problemes 

 

c) un supòsit pràctic. 

 

El conjunt de les tres proves tendrà una durada no superior a dues hores i mitja.

 

7. El programa de continguts de les proves de la fase local fou aprovat a les reunions de coordinació de Química LOGSE i de COU corresponents al dia 13 de novembre de 1998. El tema de seguretat i residus va ésser aprovat a la reunió de coordinació de Química LOGSE del dia 6 de novembre de 2003. El programa de continguts de la fase nacional es lliurarà oportunament als professors-tutors dels alumnes que resultin seleccionats per assistir-hi.

 

8. Diplomes acreditatius: S’atorgaran diplomes acreditatius als tres millors alumnes i centres classificats, que seran lliurats el mes de març de 2014. Així mateix s'atorgaran accèssits a dos alumnes i centres.


9. Premis als alumnes i centres guanyadors.
Individuals
Els tres primers classificats individuals tendran matrícula gratuïta en l’any acadèmic 2014-2015 en qualsevol titulació impartida a la UIB i un premi valorat en 250, 200 i 150 euros, respectivament. El primer classificat, amb matrícula a la UIB, també podrà gaudir d’un mes gratuït a la residència universitària de la UIB al Campus de la carretera de Valldemossa.
Centres
La classificació dels centres guanyadors resultarà després d’obtenir la mitjana de les dues millors notes dels alumnes integrants dels respectius equips que presenti cada centre.
Primer classificat. Material de laboratori valorat en 550 € (IVA inclòs), ofert per ANORSA.
Segon classificat. Material de laboratori valorat en 400 € (IVA inclòs), ofert per SCHARLAB.
Tercer classificat. Material de laboratori valorat en 330 € (IVA inclòs), ofert per FISHER SCIENTIFIC.
Primer y segon accèssit. Material de laboratori oferts per Quirogalab i Biolínea.

Els participants en aquesta XXVI Olimpíada de Química a les Illes Balears rebran un obsequi ofert, de forma conjunta, oferts per Quimiotest, Santillana-Illes Balears i l’Associació de Químics de les Illes Balears.

 

10. El Tribunal de la fase local estarà presidit per Dr. Joan Frau Munar, catedràtic de Química Física de la UIB i President de l'Associació de Químics de les Illes Balears.

 

11. La inscripció en l'Olimpíada  de Química implica l’acceptació d’aquestes bases.

 

 

 ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA

 

El Departament de Química de la Universitat de les Illes Balears, un cop acabat l’examen, organitzarà, de 12,30 h a 13,30 h, unes activitats divulgatives.

 

Tota la informació referent a aquesta Olimpíada, i edicions anteriors, es troba als següents webs:

www.uib.es/depart/dqu/dqf/olimpiada/principal.html

www.quimibal.org/ACT_OlimpiadaQuimica.aspx

 

INSCRIPCIÓ

La inscripció es farà a través del web: seras.uib.es/olimpiades entrant en Química i a l’apartat formulari inscripció. Data límit: 18 de febrer de 2014.


Olimpíada Química. Pàgina de la UIB

 

PROGRAMA DE CONTINGUTS (format pdf)